Wednesday, April 19, 2017

Sabah trip 2017 :: Desa Dairy Farm, Kundasang



akhir nya.. sampai jua kami ke Kundasang.. heheh

tu pon sebenarnya.. kiteorang singgah dulu pekan Kundasang.. gi ATM bank.. isi minyak bagai
tapi tu nanti aku cerite lepas Desa Dairy Farm ni lah yer..




kiteorang naik ke Desa Dairy Farm ni lebih kurang pukul 9.45 pagi..
masih awal sebenarnya..
suasana masih rasa sejuk dan sangat fresh
tapi.. matahari dah terang memancar..

gambar atas ni dalam perjalanan dari pekan Kundasang nak naik ke Dairy Farm tu
hijau permandangan.. berbukit2..
rumah2 kat lereng2..
nampak menarik sangat permandangan..!!
memang rasa macam kat negara omputeh macam orang lain cakap.. hahaha..
tapi serious ni.. memang cantik..
sesekali nampak gunung kinabalu tanpa di tutup awan..



finally.. sampai sini..
tempat yang kebanyakan orang nak sangat pergi kalau kate datang ke Sabah..
orang kate 'New zealand' di Malaysia giteeeww..
sebenarnya.. dalam ni ada lembu imported dari New Zealand..
tu may be nampak tempat ni jadi lagi menarik selain dari permandangan nya sendiri..

bukak dari pukul 8 pagi.. sampai 5.30 petang
ticket masuk :: Rm 5 dewasa / Rm 4 kanak-kanak







jujur nya.. lembu New Zealand yang di imported tu..
dah jadi 'tanned' sejak2 duduk Malaysia.. hahaha..
dah tak putih macam yang biasa kite tengok or may be kite bayang kan
dah jadi kuning..!! 
aku tak sure lah kalau lembu2 ni mungkin sebelum tu biasa di mandikan ker kan..
tapi masa aku datang tu.. memang tak putih pon tengok warna nya.. heheh
ni nama nya 'high expectation'.. bahahaha..









dapat tengok lembu2 ni dari jauh jer pon sebenarnya..
boleh amik gambar dari luar pagar..
ni kat area pintu masuk..
banyak lembu ngah duduk2 kat tepi tu
so banyak kereta berhenti tuk amik gambar..macam kiteorang ni..
matahari dari depan mata..
walaupon sejuk..tapi panas matahari tu memancar2 jugak lah..
tapi elok lah cuaca macam tu..
risau kalau hujan nanti tak ley nak berjalan pulak..
orang2 situ kata tu pon baru lepas hujan lebat beberapa hari sebelum tu..
kalau hujan kat sini.. kabus lagi tebal..
lagi kau boleh feeling2 kat negara omputeh.. heheh..
tapi susah sikit nak berjalan sebab kate nya tak nampak depan langsung nanti..
lagi2 atas bukit macam ni





lepas amik gambar ngan lembu2 tu..
kiteorang masuk ke dalam lagi.. naik kereta..
nak bawak anak2 bagi makan kat lembu n kambing
tapi atas tu... dah ramai orang rupernya.. penuh parking..n dalam kawasan tu..







ni kat kawasan sekitar kat bahagian atas lagi..
tak banyak lembu pon nampak..
ada pon jauh nun sayup2 ngah makan lepak2..
dapat amik gambar kat depan2 ni jer lah..
tapi tengok permandangan.. memang cantik... hijau..luas mata memandang
memang nak amik gambar.. buat photoshoot ker.. cantik..
jangan lupa pakai color baju yang menarik tau.. hahahaha...






nanti aku share aktiviti2 kat dalam Desa Dairy Farm ni dalam entry lain yer..
sebab banyak nau gambar nya..huhu
ni entry KK ni tak tau lah berapa punya lama aku nak habes kan..
baru fes day dan baru 1-2 tempat pergi..tabah lah semua
aku tulis tuk rujukan orang yang nak pergi..
since memang ramai nau kate kat aku nak pergi lepas2 raya ni nanti..
lagi2 akhir tahun cuti sekolah

kalau dapat habes cepat.. aku nak cerite pasal projek rumah raya pulak.. 
haaa.. ni aku tau korang teruja..aku poonnn..!!
tapi korang harap bersabar sikit yer.. ngeeee..





aaahh.... kiteorang tak amik pon kat batu popular yang hitam putih color lembu tu.. hahaha
laki aku lah ni.. menonong jer bawak kereta.. die malas nak singgah..  
sebab dah ramai orang n cuaca makin panas.. 
berhuhu jer lah aku boleh jawap kalau orang tanya..[orang suka tanya hokeh..hahaha]




orang tanya sejuk ker..?? kena pakai baju sejuk..??

hahaha.. gelak dulu..

jawapan nya.. tengok cuaca

orang kate.. kalau awal2 pagi.. dan hujan atau mendung
memang akan rasa sejuk sangat..
tapi idak lah mencucuk2 ke tulang sampai bawah suhu
tapi ley rasa sejuk..
kalau rasa nak melawa feeling2 sangat.. pakai baju macam kain Parka atau kain bomber jacket tu ok jer..tak tebal langsung pon..

masa awal2 kiterorang sampai.. 
tak pagi sangat.. tapi masih rasa sejuk lagi2 kalau kau pakai baju lengan pendek
tapi ok jer masih boleh jer tahan tak sampai gigil2 pon..
lama sikit kat situ matahari dah mencanak.. cuaca sangat bagus masa kiteorang datang tu
boleh rasa bahang panas nya..bercampur ngan rasa semulajadi sejuk gunung
tak yah nak pakai baju tebal2 sangat..panas..!! 
tu anak aku pon.. aku pakaikan sweater sebab qaleef memang jenis tak tahan sangat [dok lama dalam mall sejuk2 air cond pon dah soh peluk2]
tapi sweater nipis macam kain tshirt sukan tu jer..
dan pakai singlet kat dalam takde lengan supaya tak rasa tebal panas 

yang penting.. jangan pakai kasut tinggi..atau wedges.. atau seumpama nya.. ngehngehngeh... *notauntukdirisendiri


1 comment:

Chekgu Azrine said...

mmg akan dijadikan rujukan pun nti bila akk dpt ke sana dgn family akk inshaAllah