Saturday, January 07, 2017

tips naik BROGA HILL dengan anak kecik



yeahh.. i'm did it..
aku pon tak sangka..hahaha..
aku ingat..aku akan pancit sebelum sampai kat atas tu..
dok pikir.. aku mungkin akan dapat lepak kat first check point jer..



jujurnya.. aku bukan lah buat tuk buktikan kat abah sado aku mampu sahut cabaran dia..
kau hengat..aku peduli sangat..?? hahaha..
memang seronok dapat buat sama2 semua ni dengan abah sado..
tapi.. paling penting sebenarnya..
aku buat tuk diri aku sendiri..
takde unsur paksaan pon..
tapi.. dalam masa yang sama..
aku buktikan tanggapan abah sado pada aku selama ni..
adalah salah..!!

cuma selama ni..bini malas jer.. miahaha

eerrr... walaupon broga jer pon..
tapi.. better than nothing la kan..
selama 7-8 tahun korang baca blog aku ni..
pernah korang baca aku buat aktiviti lasak [sikit] macam ni..??
pernah..?? pernah..??

tak kaaaaannn...

so.. harus lah aku teruja sangat...
walaupon kot korang yang biasa hiking merata..
naik gunung lagi tinggi bagai..tengok aku kecik besar kecik besar jer..over sangat minah ni taaawww...

but..sokey..
mana lah tau..kot lepas ni..
aku nak cuba bende lain yang mencabar gak ker kan..lalalala...

turun broga..pak Jalil ajak naik gunung kinabalu.. *pitam anakanda mu ni dengar
pak jalil lag hover eksaited rupa nya...




apa2 pon..sebenarnya..yang paling2 besh..
biler aku bawak anak2 aku sekali naik atas ni..
tu yang seronok tu..seronok tengok qaleef merasa semua ni..!!
aku rasa..tu  part of lah sebenarnya..
qaleef memang sejenis budak..semua bende dia akan teruja..
lagi2 lah perkara2 macam ni..qaleef budak aktif..
so..memang sesuai lah sangat..
kau bawak dia.. kau akan rasa teruja sama..
sebab..kau dapat tengok die punya happy tu macamane..
pengalaman baru..fes time..

teringat masa dah balik rumah..
dalam kereta die tido sepanjang perjalanan..
celik2 mata..dah sampai rumah..die menanges2 tanya kenapa balik rumah..
rupernya die ingat nak jalan2 naik bukit lagi..
sejenis tanga hapakah wahai qaleef..!!
sedangkan.. die daki dan turun sendiri kebanyakan masa..
sambil berpimpin..
hanya sesekali jer berdukung..[sebab dah besar tak larat orang nak dukung die manjang]
balik turun bukit..siap saing2 sapa paling laju dengan atok nya..
tu pon..tak gheti lagi penat..??!!!
Bluetooth tenaga sikit kat mama boleh tak..pheeewww... 



budak ni jugak yang rilek..
macam takde apa2 berlaku..hahaha..
berdukung sepanjang naik dan turun..muka macam biasa.. takde perasaan..tak paham ape bende lah yang reramai buat dari subuh2 gelap masuk hutan bagai..

ni..kiteorang turun dari puncak..dak shaquille masih melena tido..
walaupon matahari dah tegak depan mata..
tapi masa awal pukul 7 pagi..[tak lama pon aku dan abah sado atas puncah tu..laju2 turun sebab dok pikir kan shaquille ni]






tido berjemaah dengan baba dia.. huhu.. abang aku yang sorang ni memang ikut sokati die jer mana boleh tido die lena jer..
walaupon tengah2 halam reramai umat tu ooii..!! die peduli hapa pulak kan..
tu pasal aku soh adik aku lagi sorang tuk tunggu jaga dak shaquille..
harap baba nya kang.. sama2 tido.. sapa pulak jaga anak aku tu..


ramai orang tanya aku pasal bawak anak2 kecik naik Broga ni..

aku takde tips sangat pon..
since masa aku gugel2..aku jumpa banyak jer orang bawak naik budak besar2 qaleef kat atas tu..
so...masa tu..aku pikir.. should be ok jer..

tapi..masa memula tu.. memang risau jugak..
hampir2 aku tak jadi pergi..
sebab dok pikir anak2..
since..aku tak boleh nak imagine keadaan tempat tu..

tapi hati memang teringin gak nak merasa..
so..beberapa hari sebelum pergi..
aku mintak nasihat seorang sahabat lama..[terima kasih Huda..!!! sangat2..!!]
Huda ni selalu buat aktiviti2 macam ni..merata2 pergi..
setakat broga tu..aku rasa.. die dah masters kot..heheh..banyak kali die naik..
kebetulan die baru jer naik seminggu-2 sebalum tu..
laju2 aku DM die tanya pendapat..
lebih pada.. kesesuaian aku tuk bawak anak2 aku yang umur nya 4 dan setahun setengah..

sesiap aku explained situasi aku..
aku bagitau die sekali yang kiteorang tak pergi bersendirian anak beranak..
tapi adik beradik aku..ayah..abang..dan adik2 lelaki..termasuk ipar2 aku belah anak ummi aku [memang ramai yang naik sekali]
akan naik sekali bersama2..

so..die kate..ok jer tuk bawak naik..
sebab derang lelaki2 ni boleh tolong jaga n dukung anak2 biler keadaan memerlukan..

based on perbualan aku dengan Huda..
takde masalah pon even ko nak bawak budak2 naik seawal pukul 4 pagi..
sebab.. hutan nya tak lah tebal sangat pon..
tapi..gelap lah jugak masa aku naik tu.. hahahaha..
kalau tak naik reramai tu..mahu aku tak naik dah tu..
so..bawak lampu masing2..#tips
bagi anak2 lampu mereka sendiri -pakai kat kepala
derang akan lagi eksaited menyuluh..!!
[qaleef berebut dengan atok die nak pegang torch light sendiri]

cuma sumtin yang Huda ni concern..adalah pasal timing..
since..aku naik tu subuh gelap..memang waktu tido anak2..
kalau jenis anak meragam sebab tido terganggu..
memang akan jadi masalah jugak lah..
macam adik aku Ain..bawak anak sebaya Shaquille..
kalau ikutkan.. ngan perangai aktif dia..
memang akan seronok buat aktiviti macam ni..
tapi..sebab kan die penat dan mengantuk..
jadi..die meragam masa awal2 nak naik..menanges dalam hutan..
takut bende buruk jadi..so.. mak nya..kene mengalah turun duduk dalam kereta jer..

haaa..tu #tips penting tau..
korang kene tengok keadaan anak korang tu sendiri..
alhamdulillah..shaquille dan qaleef ok sangat time tu..
shaquille tu pon jenis meragam gak tu kalau penat..
tapi..hari tu..die langsung tak banyak bunyik..pas2 dukung pon..
die redho jer..
aku risau time2 macam tu biasa die memang nak kat aku jer..
patah riuk gak lah kalau aku sorang nak mendukung nya kan..huhu

dah kau nak bawak budak..
harus lah preparation kene baik..
standby ubat2 apa yang patut..
lagi2..ubat tuk elakkan nyamuk dan serangga..[ni nanti aku share lain entry]
tapi sebenarnya..aku rasa..macam tak de nyamuk jer sepanjang2 tu..
aku rasa lah.. even abah sado pon cakap bende yang sama..
tapi..ko sembur jer lah sesiap kat anak2 ko..
lebih baik elak dari awal..
kang gatal2 miang..kesian pulak..
haaa..pakai kan baju lengan panjang..sebab ada satu bahagian..
ko akan lalu lalang banyak..
budak ni kan pendek.. lalu kat lalalng2 tu..risau pulak miang gatal2 nanti..
voleh spoil mud gak tu..

#tips lain.. sila bawak air lebih..memang ko akan banyak minum..
bawak lah air masing2 senang cerite..
macam kiteorang memang berniat nak solat subuh kat atas..
so..kene prepared sekali air tuk wudu'..
so far..tak lah membebankan sangat pon..
1.5ltr meneral tu cukup tuk wudu' secara minima[yang wajib2 jer] tuk 2-3 orang..
cuma..nak minum tu.. sebotol pon rasa tak cukup..hahaha..

lagi satu.. stand by makanan manis..macam coklat..
aku memang jenis biasa akan prepared tuk diri sendiri coklat sneakers tu..
biler bejalan2..
bukan apa..sebab nak kasi tenaga lebih..
dan lagi..nak kasi aku teruja macam budak terlebih gula dalam badan..hahaha..
aku tak suka biler berjalan2..lagi2 buat aktiviti macam ni..lemau jer pulak kan..
so..aku rasa..coklat sangat2 membantu..

so far..tu jer kot...
dari Huda sendiri.. selain tips2 tuk anak2 tu..
die banyak share secara visual keadaan yang akan aku lalui masa naik tu nanti..
dia bagitau.. estimated time boleh sampai ke first check point..
kat mana sesuai tuk berhenti rehat..
banyak gak lah die sharing..
so.. aku boleh lah prepared mental kan...

alhamdulillah.. banyak membantu... 

overall.. semua ok..
dari awal naik.. sampai time turun..
aku boleh share ngan korang..pengalaman bawak anak2 naik atas ni..
sumtin yang menyeronokkan..
aku rasa..takde masalah pon tuk kot korang pon berniat nak bawak anak2 naik macam aku ni..
mereka pasti seronok sangat..!! lagi2 kalau anak2 korang jenis aktif..

kalau korang rasa risau nak bawak anak2 naik pukul 4-5 pagi
sebab masih gelap..
korang boleh jer naik biler dah terang sikit..
masa kiteorang turun pukul 8 lebih kurang..
ramai jer baru sampai dan baru nak mula mendaki..





so proud of qaleef..*tears






selebih nya.. aku bersyukur lalui semua ni dengan mereka2 ni jugak..
family aku sendiri.. ayah.. abang..dan adik2 lelaki aku..
ni lah #TIPS aku paling utama..bawak seberapa ramai escort supaya boleh gilir2 dukung dan sama2 jaga anak ko.. hahahaha.... 

tanpa derang ni semua..aku rasa..tak gigih gak kot nak berhangkut budak2 2 jenis tu..#pelukketatketat



jujurnya..aku rasa..time nak turun lagi mencabar dari time nak naik..
sila pakai kasut yang sesuai #tips






notatanganAty :: ni baru cerite naik broga.. belum lagi aku naik kinabalu..hahahaha... 


5 comments:

zarul farhana said...

wah menarik jugak...
bawak budak2 seronok la diorang

Nona Qiyah said...

Belumm lagi naik Kinabaluu.hahahaa..nice sharing kakkk !
Saya pn x pernahh naik Broga..sobbsss

Husna Rahman said...

bestnya lahai kak..sy minat sangat daki mendaki nih..

untung kecik2 dah beraktiviti lasak

ain.ya.nun. said...

Track lama ni memang ok kalau bawa budak Atie, tapi kalau track yg baru buka tu macam seram lak nak bawa budak.

eima said...

aku yg dkt dgn broga ni pun tak pernah naik hahahha
malas nye hai aku ni ... anak aku suka je aktiviti mcmm ni... caya lah beb ko mmg hebat wei