Monday, January 09, 2017

Qaleef's first day



minggu lepas orang dah sibuk update perangai anak masing2 fes day gi skul..
lagi2 yang kecik2 tu..
kat FB..kat IG..news feed itu jer lah manjang..heheh..
aku ber krik krik jer lah..

bukan takde anak..
bukan qaleef tak bersekolah..

tapi.. sekolah qaleef baru start minggu ni..!! hari ni to be exacted..

derang buat secara berperingkat..
since kat BB ni ada 3 session 
iaitu Full Day - Star Student - Regular Student
yang aku tak ingat sangat pon setiap satu nya..[haha]
so..yang qaleef punya start hari ni..

dan sepanjang minggu lepas..
biler qaleef tengok kawan2 dah mula pergi sekolah..
nampak kat luar..
die dah tanya2 aku..biler die nak gi skul baru..
die excited..!! 
lagi pulak..aku gi tunjuk gambar kekawan lama qaleef [kat sekolah sebelum ni]
dari group FB..kat qaleef..
pastu qaleef tanya.. qaleef jer tak gi sekolah lagi kenapa..??

hahaha..
sabau lah nak..
tak lari pon sekolah tu di kejar2..
nanti lepas ni.. gi lah sekolah hari2..sepanjang tahun..
jangan nak kate malas2 bangun pagi...



so...today its the day..!!
pagi2 mak ko yang bersemangat siap elok nak hantar anak sampai dalam kelas..mihmih
last year..kat sekolah lama.. sebab dah tahun kedua..fes day..aku tak hantar pon..
abah sado jer hantar sebelum gi keje..
hantar pon turun depan pagar jer..cikgu die sambut...
sebab dah biasa..dah kenal cikgu2 dan kawan2..
qaleef sendiri dah pandai bawak diri..
so..die pon rileks jer..aku pon tak risau hapa..
tapi ni.. aku sendiri gi hantar qaleef  sampai dalam kelas..hover sangat kan..



cantik jer baju sekolah ni.. baru lah kate kan..heheh..
fes day sekolah..pakai kemeja..kemas dan formal..






"cepat la mama..lambat gi sekolah dah ni..."
qaleef bising mak nya tak habes amik gambar.. miahahaha..





kau tengok.. mak ko semangat belikan kasut sekolah..
kemahen awal aku beli bulan 11 tak habes sekolah lagi..
nampak kat Jusco laju2 beli sebab takut habes size.. hahaha..
sedangkan.. tak perlu pon nak pakai kasut sekolah lagi..
pakai sliper pon boleh jer..
tapi tu lah..saja2..dari tahun lepas teringin tengok anak pakai kasut sekolah putih..
tapi takde size kecik..
tahun ni.. merasa kasi anak pakai kasut sekolah..hover kan mak ko..
eleeeyy..qaleef pon sama.. die pon nak pakai kasut sekolah macam ni gak..
die yang mintak masa nampak fes time ritu..
dah mak ko suka melayan pulak kan..

lepas tu..satu hal ni ha.. tcer ajar bukak kasut sendiri..tcer ajar bukak stockin simpan dalam kasut..
dan letak kat tempat ada tanda nama qaleef..
ajar budak disiplin dan berdikari.. bagus..!!
cuma esok.. tak yah dah lah pakai stokin tu..leceh..
tu pon seb bek lah mak ko tak belikan kasut bertali..





tunggu lah kejap tengok aktiviti derang nyanyi2 pusing bulatan..
kejap jer..dalam 10 minit macam tu jer aku tengok..
die ok jer.. cuma muka tak biasa lagi.. tcer tanya nama pon..suara tak kuar nak jawap..tah apa2 jer..



tapi aku tau..qaleef boleh bawak diri..pandai berkawan..ni bukan fes time pon tuk dia..
takde apa yang aku nak risaukan sangat..

balik tu.. aku tak sabar2 nak gi amik dia..
tak sabar2 nak tanya kat dia macam2..
biler die kuar pintu..muka die kemaih eksaited giler..!!
muka seronok sangat..
suara die saja lah aku dengar dok babai2 kawan.."babai..babai.. esok jumpa lagi.." tak henti2..

tak sempat aku nak tanya pon..
tak masuk dalam kereta pon lagi..
die yang dah cerite macam2...tak renti2..
aku dengar pon excited..!! bukan cerite dia..
tapi cara die sampaikan kat aku tu...
cara die bercerite..seronok nya tu..ber-iye2 sangat..
boleh nampak muka die punya excited tu macamana..


"esok datang lagi yer mama"

"qaleef suka yer..?? "

 suka..!!! 

aku senyum jer..jawap.."ok sayang.."

qaleef... memang budak yang akan teruja dengan semua bende..
die mudah rasa seronok..
aku rasa..die pandai menikmati nya..

so... apa lagi makne kegembiraan tuk seorang mama selain dari tengok anak2 happy macam ni...


cewaaaahh....



alhamdulillah..
harap qaleef akan sentiasa happy macam ni..












4 comments:

Cikna said...

G sklh pki kasut sklh bru ade feel,bljr pandai2 tau...;-)

wani ezryl * said...

wahh bestnya qaleef dah masuk sekolah! have fun, qaleef!

Mrs. LeeraFeeza said...

Seronok la tgk ank exited peg sek.. Ank mimi, 1st day dh ngis pk10 sb nk tdo hakhakhak, hri ke 3, mnx mama teman kan.. Alamak!!! Rosak program hehehehe

antalya said...

kantoi mama tak gosok baju qaleef hehehe..ooo skolah kat BB ek so pasni qaleef terer speaking omputeh la ye